Flör Kaurakatu avoinna tänään 10-19 Soita 044 767 0922

Flör Skanssi avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0918

Flör Portti avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0919

Ajankohtaista

VIHERKASVIEN TALVIHOITO

03.11.2023 - 11:08

Viherkasvien hoito talvella

Talviolosuhteet ovat viherkasveille haastavat, kun valon määrä vähenee merkittävästi ja huoneilma on kuivempaa kuin kesällä.
Näillä vinkeillä saat huonekasvisi selviytymään talven yli.

 

Vähennä kastelua

Suurin virhe viherkasvien talvihoidossa on liikakastelu. Marras-tammikuussa valon vähyys vaivuttaa kasvit lepotilaan, eikä niitä tule kastella samaan tahtiin, kuin kesällä valon määrän ollessa suurimmillaan. Useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen seuraavaa kastelua, joten hyvä tapa kokeilla kasvin vedentarve on kokeilla mullan kosteutta parin sentin syvyydeltä. Jos multa on vielä kosteaa, ei vielä ole kastelun aika.

Lisää valoa

Suomessa talvikuukausina päivänvaloa on saatavilla vain muutamia tunteja päivässä, joten siitä kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Vie mahdollisuuksien mukaan viherkasvisi etelä- tai länsi-ikkunalle ja avaa verhot ja kaihtimet päivien ajaksi. Kasveja ei kannata turhaan käännellä, sillä ne kääntyvät itse valoa kohti, ja uuteen suuntaan kääntyminen vie kasvilta turhaan voimia. Kasveja voi alkaa jälleen kääntelemään alkukeväästä, kun valo alkaa lisääntyä.

Viherkasvit hyötyvät myös kasvivaloista. Vähän lämpöä, mutta paljon kasveille hyödyllistä valoa tuottavat led-lamput ja -valolistat sopivat kasveille parhaiten. Valaisimet asennetaan mahdollisimman lähelle kasveja, mutta kuitenkin niin, ettei lampuista säteilevä lämpö vahingoita kasvin herkkiä lehtiä. Kasvien olisi hyvä saada valoa vähintään 12 tunnin ajan vuorokautta kohti, joten lisävaloa voi antaa vielä useamman tunnin auringon laskettua. Myös kasvit tarvitsevat lepoa, joten yöksi valot sammutetaan.
Lisävaloa saadessaan kasvien vedentarve voi olla hiukan suurempi, kuin ilman lisävaloa, joten kastelutarve kannattaa todeta sormella kokeilemalla.

FLÖRin kasvivalovalikoimasta löydät Nelson Gardenin laadukkaat led-kasvivalot sekä valaisimiin E27-kannalla että jatkettavina valolistoina.

Tauota lannoitus

Viherkasvien lannoitus tauotetaan talvikuukausiksi, ja lannoitusta voi alkaa pikkuhiljaa lisäämään helmi-maaliskuussa. Sen sijaan kukkivia huonekasveja, kuten joulukaktusta ja tulilatvaa lannoitetaan talvellakin, jotta kasvi saa ravinteita kukkimiseen.
Lannoituksen sijaan viherkasveille voi talvellakin antaa merileväuutetta, joka vahvistaa kasvin vastustuskykyä talven haastavissa olosuhteissa. Merileväuutetta voi lisätä joko kastelu- tai sumutteluveteen.

FLÖRin verkkokaupasta saatava Neko merileväuute on luomulaatuista ja valmistettu puhtaasta rakkolevästä.

Lisää ilmankosteutta

Talven kuiva huoneilma on useimmille kasveille myrkkyä, sillä monet niistä ovat kotoisin tropiikin suuren ilmankosteuden alueilta. Siksi meillä Suomen oloissa kasvien saama ilmankosteus olisi hyvä maksimoida talviaikaan. Siihen hyviä keinoja ovat esimerkiksi

  • Kasvien ryhmittäminen, sillä haihduttaessaan kasvit luovat oman, kostean pienilmaston. Ryhmässä kasvit luovat itselleen paremmat ilmasto-olosuhteet, kuin yksin.
  • Kasvien säännöllinen sumuttaminen. Tarkistathan kuitenkin, että sumuttelu sopii kasvillesi.
  • Kasvien lehtien suihkuttaminen – varo kastelemasta multaa liiaksi ja keskity lehtiin.
  • Ilmankostuttajat.
  • Ruukkujen asettaminen laakeiden vesiastioiden päälle, jonne on laitettu isompia kiviä pitämään ruukut irti vedestä – näin lautaset haihduttavat kosteutta ylöspäin kasveille.

Lisäksi kasvien lehtien pinnoilta kannattaa pyyhkiä pölyt säännöllisesti, jotta pölykerros ei heikennä kasvin valonsaantia.

Kuva: Nelson Garden

 

 

Lue seuraavaksi nämä

Flör Facebookissa

Flör Instagramissa

Seuraa: @florkukkajapuutarha

Sivukartta