Flör Kaurakatu avoinna tänään 10-19 Soita 044 767 0922

Flör Skanssi avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0918

Flör Portti avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0919

Ajankohtaista

Vuoden HeVi 2024: basilika

23.01.2024 - 10:00

Basilika on vuoden 2024 HeVi

Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry ovat julkistaneet vuoden vihanneksen jo vuosikymmenten ajan. Vuodesta 2024 alkaen Vuoden vihannes on Vuoden HeVi, eli Vuoden Hedelmä & Vihannes. Tänä vuonna Vuoden HeVi on myös yrttien kuninkaaksi kutsuttu basilika.

Poimi vinkit basilikan kasvattamiseen ja käyttöön!

 

Katso kaikki FLÖRin verkkokaupan valikoiman basilikansiemenet täältä.
FLÖRistä on saatavilla kaikkiaan yli 30 eri siemenpussia basilikaa – eri lajikkeita, eri toimittajilta.

 

Monikäyttöinen ja aromaattinen yrtti

Basilikan tieteellinen nimi Ocimum basilicum juontaa juurensa kreikankielisiin sanoihin ”tuoksuva” ja ”kuningas”. Kasvi on kotoisin Aasiasta ja Afrikasta, mutta erityisesti Välimeren maissa sitä on pidetty pyhänä ja rakkauden yrttinä. Basilika onkin olennainen osa Välimeren ruokakulttuuria.

Myös Suomessa basilika kuuluu tillin ja persiljan ohella suosituimpiin yrtteihimme. Sen lehdet ovat aromaattisia ja maukkaita tuoreeltaan esimerkiksi salaateissa, mutta niiden maku sopii hyvin monenlaiseen ruoanlaittoon. Suosituimpia käyttökohteita ovat pasta-, tomaatti-, kasvis- ja liharuoat, mutta se sopii hyvin käytettäväksi myös juustojen, broilerin ja kalan kanssa.

Kokeile basilikaa myös makeissa ruoissa! Yrtti tuo hienoista kirpeyttä smoothiehin, jonka kaveriksi voit valita vaikkapa mansikan, vadelman tai luumun.

Tuoreet basilikanlehdet lisätään ruokaan vasta valmistuksen loppuvaiheessa, jotta ne eivät menetä aromejaan ja hyötyaineitaan. Yrttiä voi käyttää myös kuivattuna, mutta tällöin sitä tulee annostella ruokaan enemmän ja aikaisemmassa valmistusvaiheessa. Tuoretta basilikaa voi myös pakastaa kevyen ryöppäyksen jälkeen.

 

Basilikan sadoissa eri lajikkeissa on makueroja

Basilikan suosituin ja yleisin lajike on isolehtinen, niin sanottu perusbasilika, maustebasilika. Tämän isot lehdet sopivat hyvin tomaatti-mozzarellasalaattiin sekä peston raaka-aineeksi.

Muita yleisiä basilikan makuvariaatioita ovat sitruuna-, anis-, kaneli-, timjami- ja thaibasilika. Thaibasilika on maustebasilikaa voimakkaamman makuinen, sen lehdet ovat teräväkärkisempiä ja varsi purppuranvärinen. Thaibasilika kestää myös korkeampia lämpötiloja, joten sen voi lisätä ruokaan jo aikaisemmassa vaiheessa. Sitä kannattaa kokeilla erityisesti aasialaisten ruokien mausteena.

 

basilikan siemeniä Flörin valikoimasta
Ote FLÖRin basilikansiemenvalikoimasta 2024.

 

Basilikaa on erittäin helppo kasvattaa

Basilikan siemenet itävät helposti ja nopeasti, ja se on melko helppo yrtti kasvattaa kotona. Sen kasvatus onnistuu lisävalon avulla ympäri vuoden, joskin basilika kärsii kuivasta huoneilmasta. Sen vuoksi se onkin hyvä talviaikaan toisinaan peittää kirkkaalla muovipussilla tai kuvulla.

Basilika rakastaa lämpöä ja on kylmänarka. Taimet esikasvatetaan sisällä ja siirretään ulos lämpimälle ja aurinkoiselle paikalle, kun keskilämpötila on yölläkin yli +15 asteen. Se pitää ravinnerikkaasta, multavasta ja läpäisevästä maaperästä. Keväällä basilikan taimet kannattaa suojata kylmiltä öiltä. Basilika on yksivuotinen yrtti.

Basilika viihtyy mainiosti kesäaikaan myös lämpimällä ja aurinkoisella parvekkeella, minne voi kasvattaa vaikkapa kokonaisen yrttitarhan. Lasitetulle parvekkeelle kannattaa valita basilikalle altakasteluruukku sekä lannoitettu ja kalkittu turvemulta. Ruukussa kasvavaa basilikaa voi lannoittaa kuukauden kuluttua istutuksesta miedolla kasteluliuoksella tai ravinnepuikolla.

 

Basilikan hoito: lämpöä, vettä ja latvomista

Pidä basilikan kasvualusta kosteana, mutta ei jatkuvasti märkänä. Korjaa satoa tarpeen mukaan. Leikkaa ja latvo myös versonkärkiä, jotta kasvi tuuheutuu. Poista kukkanuput, sillä kukinta vie voimaa kasvilta, kitkeröittää basilikan makua ja vähentää lehtien määrää.

Basilika on oivallinen kumppanuuskasvi tomaatille, sillä se torjuu lentäviä hyönteisiä ja viihtyy samankaltaisissa olosuhteissa.

 

Oletko Sinä jo kokeillut kasvattaa basilikaa?

 

Haluatko kokeilla kumppanuuskasveja basilika ja tomaatti?
Lue myös: Kasvata mehevät tomaatit (2020)

Lue seuraavaksi nämä

Flör Facebookissa

Flör Instagramissa

Seuraa: @florkukkajapuutarha

Sivukartta